вівторок, 28 серпня 2018 р.

Трансільванські Альпи. Похід на Фегераш та П’ятра Краюлюй.


Румунія є надзвичайною країною для походів, оскільки 45% території Карпатських гір знаходиться саме тут. Ми відвідаємо два несхожих між собою хребти: Фегераш, який ще називають Трансильванськими Альпами, із найвищою вершиною Румунії  та Південних Карпат – Молдов’яну 2544 м, а також П’ятра Краюлюй – відмінний від довколишніх гір стрімкий вапняковий хребет вище 2200 м. Також дорогою ми відвідаємо найкрасивіше місце світу під землею – грандіозну соляну копальню «Саліна Турда», середньовічні міста-столиці Трансильванії – Сібіу і Брашов, і як же ж без замку легендарного графа Дракули – Брану.



Довжина триденного маршруту по Фегерашу – 32 км, радіальний вихід без рюкзаків на П’ятра Краюлюй – 19 км. Складність – вище середньої.

           29 вересня, субота: Збираємось о 20:30 на залізничному вокзалі Львова і о 21:00 відправляємося в сторону КПП «Солотвино» через Івано-Франківськ.

           30 вересня, неділя: Близько 3:00 перетинаємо кордон. 8:00 – приїздимо в Саліну Турду, снідаємо домашніми припасами і о 9:00 відкривається вхід. Після Саліни відправляємося в середньовічне місто Сібіу/Германштадт, яке в свій час було столицею Трансільванії. Ближче до вечора прибуваємо в готель біля підніжжя Фегерашу, вечеряємо і насолоджуємося краєвидами близьких гір. 
Саліна Турда. Автор фото: Ігор Меліка http://igormelika.com.ua

Саліна Турда. Автор фото: Ігор Меліка http://igormelika.com.ua

Саліна Турда. Автор фото: Ігор Меліка http://igormelika.com.ua

Саліна Турда. Автор фото: Ігор Меліка http://igormelika.com.ua
Середньовічне Сібіу/Германштадт







           1 жовтня, понеділок: Прокидаємось раненько, снідаєм і їдемо на Трансфагарашан – найнебезпечнішу та наймальовничішу трасу в Європі, побудовану заради примхи диктатора Чаушеску. Дорога відкрита тільки в теплий сезон і виходить на висоту понад 2000 м. Стартуємо від озера Баля. Відстань яку ми пройдемо цього дня – всього 10 км, а оскільки стартували ми з 2000 м, то і перепад висот не більше 400 м. Ми проходимо повз мальовничі гірські озера: Капра, Баля, Подраґу, Поду Джурджулуй, та вершини висотою понад 2400 м. Зліва від нас, майже на 2000 м нижче, розкинеться безмежна рівнина Трансільванського плато. Ночуємо під перевалом Учя Маре на висоті майже 2200 м.
Шосе Трансфагараш Фото: https://www.drive2.ru/b/1260636/
Біля озера Подраґу



На маршруті

На перевалі Учя Маре
           2 жовтня, вівторок: Сьогодні у нас найважливіший день походу – ми підкорюємо Молдов’яну – найвищу вершину Румунії висотою 2544 м. На вершині ми залишимо свої спогади і враження у спеціальному журналі. Також ми побачимо, як організовані безкоштовні гірські притулки на самому гребені Фегерашу і якщо пощастить – заночуємо в одному з них на перевалі Гелешеску. Сьогодні знову ночуємо вище 2000 м.
Дорогою до Молдов'яну. Молдов'яну на задньому плані


Молдов'яну і Віштя Маре


Скеляста стежка до Молдов'яну






3 жовтня, середа: Сьогодні в нас спуск з Фегерашу мальовничою долиною Симбота. При виході з гір, нас забирає наш автобус і ми відправляємося до Брашова – найбільшого міста Трансільванії і сучасної культурної столиці. Там ми заселяємось в хостел, приймаємо душ і відправляємося гуляти мальовничим містом. В Брашові є вершина Тимпа, яка нависає над містом на кількасот метрів. З неї відкривається чудовий вид на нічне древнє місто.



Притулок на перевалі Гелешеску

Місцевий транспорт)
Брашов. Фото: http://venividi.ru
4 жовтня, четвер: Сьогодні нас знову чекають гори. Ми прокидаємося рано-вранці і їдемо до підніжжя масиву П’ятра Краюлюй, який є неповторним і не схожим із іншими горами в Румунії. Стрімка і вузька пилка складена білосніжними вапняковими породами виділяється серед довколишніх гір. До цього в нас був багатоденний трекінг на Фегераші. Цього дня ми спробуємо хайкінг з маленькими рюкзаками на цілий день. Ми піднімемось на вершину Ла Ом висотою 2238 м, пройдемо біля 19 км і спустимось до автобуса. Ночуємо у кемпінгу в містечку Бран – біля знаменитого замку Графа Дракули.
5 жовтня, п’ятниця: Зранку нас чекають відвідини замку Графа Дракули. Бран не був столицею Влада Цепеша, але різні легенди стверджують про часте перебування графа у цьому замку. Відомим його зробив Брем Стокер після написання своєї книги про Дракулу. Після екскурсії по замку нас чекає дорога додому через Брашов і Чернівці. Прибудемо ми уже зранку суботи. 
Замок Бран. Фото: https://tripway.com
В цілях безпеки групи, провідник залишає за собою право зміни маршруту. 

Зареєструватись в мандрівку можна за посиланням: https://goo.gl/forms/U2QdhfP3RGdVyb6p1

         Вартість подорожі: 290 євро

Входить у вартість подорожі:
-        * Проїзд мікроавтобусом: по всьому маршруту зі Львова і назад.
-        * Супровід досвідченого гірського провідника і гіда
-        * Вхідний квиток в найбільшу в світі соляну шахту-музей «Саліна Турда»
-         *Вхідний квиток в замок Бран;
-         *Харчування по маршруту з обіду другого дня до обіду останнього;
-         *Вхідний квиток до Національного Парку «П’ятра Краюлюй»
-         *Туристичне страхування за кордоном СК «ТАС»;
-         *Прокат загального групового спорядження (казани, пальники, балони);
-         *Групова аптечка;
-         *Медичне страхування за кордоном;
-         *Проживання в кемпінгу (1 ніч) і готелях (2 ночі);

Не входить у вартість подорожі:
*Додаткові атракції в шахті-музеї «Саліна-Турда», за бажанням:
-        * оренда човника на підземному озері: 20 хв. максимум 3 особи – 15 лей
-        * колесо огляду 8 хв. – 5 лей
-        * Прокат індивідуального спорядження: рюкзак, спальник, килимок, місце в наметі (не хвилюйтесь, якщо у вас чогось немає, зверніться до нас, ми підшукаємо вам спорядження на прокат)
-        * Інші особисті вирати, що не входять у вартість

З собою потрібно обов’язково мати закордонний біометричний паспорт або звичайний закордонний паспорт з румунською національною чи шенгенською діючими візами на термін не менше 7 днів, а також гроші в розрахунку не менше 50 євро/день перебування, для безперешкодного перетину кордону.

Необхідні речі:
* Наплічник великий (50+ літрів) для походу на Фегераш а також за наявності маленький рюкзак для денного походу на П’ятра Краюлюй;
* Спальний мішок (комфорт +5 +8)
* Карімат
* Місце в наметі
* Міцне високе трекінгове взуття
* Змінне взуття на табір, кросівки/сандалі/крокси
* Штормова куртка/вітрівка і дощовик
* Трекінгові штани
* Комплект термобілизни
* Светр флісовий 2 шт
* Тепліша, але бажано легка куртка, ввечері може бути холодно
* Трекінгові шкарпетки 2-3 пари
* Змінна білизна та футболка
* Шапка/баф та кепка/панама
* Ложка, тарілка, миска, горнятко
* особиста аптечка
* особисті засоби гігієни (включно з туалетним папером)
* крем від засмаги, в горах можна згоріти набагато швидше;

Рекомендовані речі
* ліхтарик
* трекінгові палиці
* сонцезахисні окуляри






Немає коментарів:

Дописати коментар